Att bli bestulen på sin dator, eller att få sina utkast förstörda, är en mardröm för varje aspirerande poet eller författare. Att skydda sig mot inbrott är därför ett sätt att slå vakt om sitt skrivande. Låssmeden är kanske inte din bästa, men en av dina bättre vänner, om du är författare i Sollentuna, eller gör anspråk på att bli det.
Bland det första du bör göra när du bestämt dig för att börja skriva är att kontakta en låssmed i Sollentuna. Du hittar kontaktuppgifter till en kunnig låssmed här. Faktum är att låssmeden kan vara viktigare för dig än din litterära agent.
Skydda dig mot inbrott
I Sollentuna anmäldes under 2018 0,9 inbrott per dag. Även om det innebar en minskning jämfört med året innan var det fortfarande den näst högsta siffran under 10-talet, skriver Mitt I. Flest inbrott sker under hösten, när det är mörkt. Ibland lyckas polisen gripa inbrottstjuvar, men det är tyvärr ganska sällsynt.
Varför ska du som författare bry dig om detta? Ett inbrott kan nämligen förstöra dina författarambitioner, för en period eller för evigt. Inbrottstjuvar stjäl ofta sådant som är enkelt att bära med sig, dyrt, och enkelt att sälja vidare. Det innebär att de, förutom smycken, dyra klockor och liknande, också gärna tar med sig telefoner och bärbara datorer. Om du skriver dina texter på din laptop finns det en risk att den blir stulen.
Men även om du skriver för hand, på lösa blad eller i en anteckningsbok, finns det en risk att dina texter blir förstörda eller försvinner i samband med inbrottet. Bäst är därför att ta kontakt med låssmeden, och stärka bostadens inbrottsskydd.

Spara en kopia i molnet
Hur skriver du dina texter? Många tycker att det finns för många distraktionsmoment när de skriver på sin vanliga dator. Därför väljer de att skriva på en äldre dator, utan internetuppkoppling, och använda ett enkelt ordbehandlingsprogram, eller kanske rent av skriva direkt i en textredigerare. Detta har sina fördelar, men också en stor nackdel: om datorn försvinner blir du också av med dina texter.
Lösningen blir att göra backup, helst både till en eller flera lokala externa hårddiskar, som du förvarar på ett annat ställe än datorn, och helst också till molnet. Om du kopierar över dina texter till Microsoft Word eller Google Docs kommer de automatiskt att sparas på respektive IT-jättes molntjänst, d.v.s. på Onedrive eller Google Drive. Båda dessa har sina för- och nackdelar. Du hittar en jämförelse av molntjänsterna här.
Även om du skriver för hand eller på skrivmaskin bör du ta backup av dina texter. Ett sätt är att helt enkelt skanna varje sida när den är skriven. Det finns också anteckningsböcker som är gjorda för att vara enkla att skanna, eller som kan anslutas till molnet så att det som skrivs hamnar där. När du sedan suddar på sidan finns texten kvar i molnet.