Behöver varje författare en advokat?

“Du kommer att få höra från min advokat!” är en vanlig replik i filmer och tv-serier. Men kanske borde varje författare vända på det uttalandet, och säga “Du kan kontakta min advokat”. Det är nämligen inte alldeles ovanligt att författare upprör läsare, eller icke-läsare, så mycket att det slutar i rätten. 

Borde du, som aspirerande författare i Sollentuna, skaffa dig en advokat? Det är nämligen inte helt ovanligt att författare skriver något som rör upp känslorna, och det rejält. Ibland blir folk så upprörda att de går till domstol, fastän de kanske inte läst boken. Det finns flera exempel på detta. 

Rättegången mot DH Lawrence

Vad har författaren DH Lawrence gemensamt med rapgruppen NWA? Båda har varit föremål för en obscenitetsrättegång i Storbritannien. D.H. Lawrences erotiska klassiker pubicerades i Italien 1928, och i Frankrike 1929. Trots att Lawrence var född i England gavs hans bok inte ut i hemlandet, i ocensurerad version, förrän 1960. Då hade författaren varit död i 30 år. 

Anledningen till att publiceringen dröjde var bokens erotiska innehåll, och dess budskap om klass, sexualitet och makt. Publiceringen föregicks av en rättegång i slutet av oktober 1960, där det prövades om romanen var att anse som “obscen” enligt en lag från 1959. Mer om detta finns att läsa på engelska Wikipedia, i artikeln R v Penguin Books Ltd.

Advokat författare

Autofiktion och förtal

Idag är det få böcker som blir fällda för att vara obscena, åtminstone i västvärlden, och i Sverige, med en av världens äldsta lagar om tryckfrihet, har vi heller inte haft någon sådan lag. Däremot kan det finnas andra skäl för författare att skaffa sig en bra advokat. 

Den nuvarande trenden med autofiktiva berättelser, som kanske inleddes med Karl Ove Knausgård, har fått många att reagera. Knausgårds farbror kände sig förtalad och hotade att stämma honom. Det är troligen inte enda gången detta sker när det handlar om berättelser som kan sorteras in i det autofiktiva facket.

Har du ett manuskript som väntar på att skickas in, och som skulle kunna klassas som autofiktion? Visst har de flesta förlag egna jurister, men det kan vara bra att ha någon att bolla vissa saker med. Om du misstänker att folk kommer att bli upprörda, men tycker att det är värt det, bör du kanske kontakta en juridiskt kunnig person redan innan ditt verk ges ut.