Medlemmarnas nya böcker

 

Min gröna ungdom

Lidingö 1936-1968

Lars G Lindström

Ord och inga visor förlag
2016
243 sidor
Inbunden
I “Min Gröna ungdom” berättas om författarens klassresa från ett enkelt arbetarhem
till studentexamen, högskolestudier och lokaltidningsjournalistik.I boken skildras olika roller i livets faser som glädje och sorg, om fram- och motgångar, lycka och olycka.
Självklart utgör Lidingö och dess förändring från ett stillsamt villasamhälle till framväxande höghusområden en väsentlig del av bokens innehåll. Men även om idrott, samhällslivet, lumpen och kärlekar.
Författaren arbetade under tre år som handsekreterare för VD Helge Berglund på Storstockholms Lokaltrafik och ger inblickar i arbetsförhållandena på SL. Det var åren före han började arbeta i Sollentuna kommun 1970.
Boken är rikt illustrerad med foton.

FP 150 konor
Kan beställas från förlaget: Ord & Inga Visor på e-postadress
lasse@ordmening.com
Medlemmar i Sollentuna Författarsällskap 100 Kr + porto för utskick.

Du har tagit mitt hjärta

Ulrika Marmfeldt Lindgren

E-bok
2015
En E-bok som finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Magdalena har skilt sig och flyttat till ett radhus med sin dotter. Hon vill starta ett nytt liv där. Men någon verkar vara emot att hon har flyttat in. Obehagliga saker händer henne. En del rent skräckliknande händelser som hon inte förstår varför hon drabbas av. En man som bor på samma gård får hennes krossade hjärta att väckas till liv igen. Hon vill inte bli kär i en ny man men kan inte låta bli att träffa honom.


Jag ska skydda dig mot livets fasor

Charlotte Ekbom

Bokstaven 18 förlag
2015
En relationsroman som utspelar sig under tre sommarmånader.
Tänk att du som vuxen får reda på att du under hela din barndom har undanhållits en väldigt obehaglig sanning. Hur långt är föräldrar beredda att gå för att skydda sina barn - och vad kan det få för konsekvenser...?

Recensioner och artiklar:

Vi i Sollentuna:
http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/spannande-lasning-i-sollentuna/dbbols!sbkBE6vurfojhPRJBPksQw/

Hudiksvallstidningen:
http://www.helahalsingland.se/kultur/bocker/charlotte-ekbom-skriver-helst-om-relationer

Nynäshamnsposten:
http://nynashamnsposten.se/kulturnoje/1.3423156-stora-vika-inspirerade-till-ny-roman


Näckrosblad

Anna Wiik och Eva Jonsby

Fri Press
2015
94 sidor
Häftad
Varför haiku? Att skriva haiku är ett sätt att stanna upp och vara i nuet och uppleva de små sakerna som tillsammans bildar det stora. Det är ett sätt att skärpa sinnena och upptäcka skönheten i en vardaglig iakttagelse.
Att skriva haiku är att överraska både sig själv och läsaren.

Anna Wiik har också illustrerat boken.


Ringens gåta

Elisabet Nemert


2014
352 sidor
Inbunden
Sommaren 1220 är den högättade änkan Kristina på väg hem till Bjälbo med sina tvillingar, Helena och Ragnar. När fientliga svärdsmän oväntat dyker upp blir den lilla dottern vittne till hur modern träffas av en pil. Helena flyr, och chocken leder till total minnesförlust. Det ska dröja många år innan hon återser sin familj. Istället växer hon upp i kloster, där omständigheterna får henne att förklä sig till pojke. Som vuxen blir hon därför bekväm med att röra sig både i männens och kvinnornas värld.

Ringens gåta är en gripande berättelse om grymhet och svek, om hungern efter makt, och om heder och lojalitet. Den handlar om hur ett löst sammanhållet rike under den mäktige Birger Jarl blir ett enat land. Ett land vars största kraft är kärleken. Ringens gåta är den sjätte delen i romansviten Släkten.


Röd måne

Elisabet Nemert

Bokförlaget Forum
2014
383 sidor
Inbunden
Månen lyser flammande röd den frostiga höstnatt i nådens år 1626 när läkekvinnan Ingrid Ingemarsdotter rider mot sitt hem, gården Näs nära Skokloster i Uppland. Röd måne är ett djävulstecken, ett lockrop från den onde själv som då kallar de sina till sig. När månen är röd håller man sig inomhus om man är rädd om sin själs salighet.

Plötsligt bryts tystnaden av ett spädbarns hjärtslitande gråt och vid vägkanten hittar Ingrid ett övergivet nyfött flickebarn. Flickan döps till Indra och växer upp hos Ingrid, som skänker henne all sin kunskap om växternas läkande förmåga. Men Indra har också begåvats med läkande händer, en förmåga som måste hållas hemlig. Den som har kraft att läka sjukdom har också kraft att framkalla det som är ont. Och straffet för trolldom är döden. När häxbålen tänds över landet drar en klappjakt igång som tvingar Indra på flykt.

I Röd måne får vi följa Indra och hennes kamp för de mest utsatta i det av krig och umbäranden drabbade Sverige. I Europa rasar trettioåriga kriget och Gustav II Adolf har fallit i slaget vid Lützen 1632. Den unga Kristina, jämnårig med Indra, är nu Sveriges drottning och ödet kommer att föra samman dessa båda kvinnor och för alltid förändra Indras liv.


Stroppiga Poppe

Ulla Lager

Ulla Lager
2013
32 sidor Häftad
Det här är barnboken om den lilla hunden Poppe. En solig majdag passar han på att smita ut när dörren till huset står öppen. Vad råkar han ut för? Och vad hittar han på för hyss?

Boken passar åldern 2-10 år. Ulla Lager har skrivit texten, tecknat och målat alla bilder själv. Det är en färgsprakande och glad berättelse, allt på rim. 

Författaren var en gång medarbetare i tidningen ”Hundsport” där hon tecknade serien ”Liza och Lyckan”.


Hämnden

Ulla Lager

Ulla Lager
2013
292 sidor Häftad
Kärlek är en stark kraft, men även svartsjuka har en enorm styrka som kan påverka en persons psyke. Det kan få oanade konsekvenser, vilket vi får läsa om i denna bok.
Vi får följa en bedragen kvinna på nära håll och uppleva hennes starka känslor, när hela hennes värld håller på att rasa samman. Hon beslutar sig då för att göra något åt saken.
Det uppenbarar sig en chans att hämnas och hon tar den, men det innebär att hon måste utnyttja en annan människas svaghet. För sent förstår hon innebörden av det hon har satt i rullning och vilka konsekvenser det kan få.
Författaren tror på det goda i människan. Hon beskriver vissa personer med stor ömhet och värme, medan andra kläs av hänsynslöst in på bara kroppen.
Detta är hennes andra kriminalroman.

Ett hundliv i solen

Maud Bjarnelind

Maud Bjarnelind
2013
198 sidor Häftad
Får man ta med sig hunden över gränsen?
Samtidigt som fler av oss reser utomlands har nya införselregler förenklat för hundägare att ta med sig sina djur på resan.
Vad ska man tänka på om man bilar genom Europa eller flyger utomlands med sin hund?
I boken får du följa Maud Bjarnelind och hennes hund till Costa del Sol. Hur ser hundlivet ut där? Hon möter ägare till före detta gatuhundar och de delar med sig av sina gripande historier och hon besöker också hundhem varifrån man kan adoptera. Du får veta vilka sjukdomar som hunden kan drabbas av och hur du kan förhindra dem. Du får också tips och råd om utställning, adoption och köp av hund från utlandet och hur du på säkrast sätt får hunden genom tullen in till Sverige.

Välkommen in i en faktaspäckad resehandbok för hundälskare, en bok med massor av bilder, citat och checklistor.

Den andra minuten

Roger Forslund

Cliffhanger Publishing
2013
168 sidor Kartonnage
Den röda tråden i antologin "Den andra minuten" är hur möten och samtal efter någon minut ändrar karaktär.
Du kommer att få möte en pappa på en gotländsk klint en tidig sommarmorgon, en passagerare på en stillastående buss en stekhet högsommardag, en man som går för att möta sin rival och många flera. Lägg märke till hur deras samtal förändras, hur mötet byter skepnad och fördjupas.

Roger Forslund skriver noveller om människor som befinner sig mitt i en förändring eller en avgörande handling. Vi får följa med på deras inre resor och yttre konflikter. Här har han samlat noveller skrivna mellan 2005 och 2012.


Under Gunlas lindar

Lars G Lindström

Ord& Inga visor förlag
2013
Johan och Klara - En släkthistoria i Ucklum är undertiteln till boken. Boken bygger på Lars G:s morfar och mormors liv - Johan och Klara Petrusson - så långt fakta är kända. Det är en släktkrönika som tar sin början i mitten av 1800-talet och som egentligen upphör då den ena av bokens huvudpersoner, Johan Petrusson, avlider 1950. Samma år avlider också Sveriges dåvarande regent den åldrige Gustaf V efter en lång regeringstid. Johan och Gustaf V som aldrig möttes, men vars bådas liv till stor del sammanföll i tiden, och som därigenom på något sätt ingick i en slags gemenskap.Torpet, som såg flera generationer födas och dö, finns fortfarande kvar. Dess historia är bokens röda tråd till våra dagar.

Ferrum

Helena Lind Trotzenfeldt

2012
Lindia
Jackie lever ett okomplicerat singelliv i Stockholm på 2020-talet. Det förändras i ett slag när en hundraårig amerikansk kvinna vill träffa henne för att lämna över ett uppdrag som ska rädda Sverige.

Under ett tidigare århundrade växer den fattiga oäktingen Kajsa upp i Bergslagen. Hon gör en klassresa genom sin kompetens och starka vilja att klara sig själv, trots maktspel och intriger. Kärlek och vänskap hänger på sköra trådar och hon kommer att behöva göra svåra val.

Boken utspelar sig till viss del i Viby, Sollentuna.


Truls och Trilla i Skattkistelandet

Helena Lind Trotzenfeldt

2012
Lindia
Två små trollebarn träffar en prinsessa, och reser till ett land där en liten prins råkat mycket illa ut och behöver räddas. Längs vägen upptäcker de att båda världar rymmer hemligheter. En oväntad hjälte hjälper dem till slut.

Boken riktar sig till barn i åldrarna 6-12.

Bilderna är ritade av Pia Maisey-Sjöberg – en konstnär från Karlstad.


Försvinnandet

Ulla Lager


2012
Nomen förlag
173 sidor Häftad
Upphovet till denna bok är en dramatisk händelse, som inträffade försommaren 2011. Den påverkade författaren starkt och satte hennes fantasi i rörelse. Hon tänkte från början bara skriva en kort berättelse om det inträffade, men upptäckte glädjen med att skriva och berättelsen bara växte och växte...

Handlingen kretsar kring en familj, där en mycket otrevlig sak, som hände många, många år tidigare, får en person att frivilligt försvinna spårlöst. Vi får följa familjen och hur försvinnandet påverkar den. Vi får uppleva deras känslor när personen, som de trodde var död, ger sig tillkänna.

Vi får också följa två män, vars vänskap är så stark, att de är beredda att offra allt för att rädda familjen.

Vad hade hänt? Och gick det att avvärja hotet som låg över familjen?Maria Magdalena Mathsdotter

Kungen, samekvinnan och den franske pastorn

Lilian O. Montmar


2012
Bokförlaget Alerta

Maria hade lovat sin syster på dödsbädden att hon skulle förverkliga deras gemensamma planer på att samebarnen skulle få en god skolgång. Hon tog skidorna och färdades den 80 mil långa vägen till Stockholm. Vad hon inte kunde ana var att pastorn i den Franska Reformerta kyrkan söndagen innan hade samlat in kollekt för att hjälpa de svenska samernas barn.

 "Pastor Henri Roehrich grundade femöres-föreningar i Sverige och i många länder i Europa för ändamålet och skrev boken "Lappland och Maria Magdalena Mathsdotter". Vem var hon? Hur såg 1860-talets samhälle ut som Maria levde och verkade i? Hur fick hon modet att två gånger bege sig till kungs och vad hände sedan? Det försöker jag utröna i min dokumentärroman" skriver Lilian.

Recensioner

"....Mycket detaljrikt och levande skildras samernas vardag och traditioner; exempelvis vår- och höstflytt, renskötseln, födan och sameslöjden. Naturen är så innerligt beskriven att man nästan hör fjällbäckarna porla och känner växters doft. Porträttet av Maria visar på en kärleksfull, modig kvinna med stark vilja. Jag ser fram emot Montmars nästa dokumentärroman!"

Elbeth Hermansson, BTJ

"....Den stora förtjänsten hos Lilian O. Montmars roman ligger just i hennes förmåga att levandegöra ett spännande samiskt levnadsöde. Huvudperson är Maria Magdalena Mathsdotter, en märklig samekvinna som 1864 spände på sig skidor och begav sig ner till Stockholm för att utverka kungens hjälp med att etablera skolor och barnhem åt de samiska barnen. Fram träder ett levande porträtt av en stark och beslutsam kvinna, klok som få, och företagsam utöver det vanliga.
Montmar har gjort ett gediget forskningsarbete, hennes känsla för detaljer är imponerande, och skänker skildringen av livet för Maria Magdalenas familj en äkthet och en närvaro bortom alla schabloner.
Växlingarna mellan fiktion och dokumentär skapar en dialektik som driver handlingen dynamiskt framåt.
En roman om ett Sverige som icke blott etniska svenskar har."

Gregor Flakierski, Ångermanlands och örnsköldsviks allehanda

 Aftonbladet Pia Bergström:  
http://home.swipnet.se/Alerta, Här kan du också få länk till recension i Tidningen Kulturen.

Västerbottens-Kuriren, Sara Meidell:
http://www.vk.se/657435/bildningsresa-med-samisk-hjaltekvinna

NSD's Ingemar Nilsson
http://www.nsd.se/kultur/artikel.aspx?ArticleId=6963318

Svenska kyrkan
http://home.swipnet.se/Alerta/res/default/recensionsvenskakyrkan.pdf